لسیتی از دایرة المعارفهای الکترونیکی
دایرة المعارفهای الکترونیکی چند برتری عمده دارند،آنها عموما ارزانتراند،کم حجماند و از این رو جای بسیار کمتری را اشغال کرده و به آسانی قابل حمل و نقلاند،همچنین آنها دارای برنامههای جستوجو میباشند که میتوان سراسر دانشنامه را کلید واژهای جستوجو کرد از این رو یافتن اطلاعات در مورد هر موضوع با سرعت بیشتر ممکن است؛بعلاوه دایرة المعارفهای الکترونیکی عموما چند رسانهای هستند و امکان عرضه اطلاعات به صورت فایلهای صوتی و تصاویر ویدئویی نیز در این نوع دایرة المعارفها وجود دارد،توانایی که دایرة المعارفهایی چاپی فاقد آنند،از سوی دیگر به کمک چاپگر امکان چاپ مطالب و نوشتههای آن وجود دارد.همچنین دایرة المعارفهای الکترونیکی و به ویژه دایرة المعارفهایenilnO،با سرعت و سادگی بیشتری به روز میشوند؛این مزایا استفاده از دایرة المعارفهای الکترونیکی را بسیار فراگیر میکند.
دایرة المعارفهای الکترونیکی به چند صورت:بر روی لوحهای فشرده( moR DC )و یا مکان خریدن وdaolnwoDکردن از طریق اینترنت،امکان استفاده رایگانenilnOو یا با آبونه شدن و پرداخت حق اشتراک ماهانه و یا سالانه در دسترس میباشند.از این رو بسیاری از دایرة المعارفهای شناخته شده به انتشار نسخهای الکترونیکی از دایرة المعارف خود دست زدهاند.
المعارف خود دست زدهاند.
acinnatirBaidepolcycnEmoc.acinnatirb.www//:ptthدایرة المعارف بریتانیکا،از قدیمیترین و مشهورترین دایرة المعارفهای عمومی انگلیسی زبان است.کار تدوین نسخه چاپی ان از سال 1768 آغاز شد و در سال 1771 اولین ویرایش آن در سه جلد و در2391 صفحه در ادینبورگgrubnidEاسکاتلند منتشر شد.آخرین ویرایش این دایرة المعارف در 32 جلد منتشر شده است.
پایگاه اینترنتی این دایرة المعارف متن کامل مقالات در دسترس کاربران قرار داده است.این پایگاه به طور مرتب از سوی نویسندگان و ویراستاران آن مورد بازبینی قرار گرفته و روزآمد میگردد.استفاده ا.
yhposolihpfoaidepolcycnEegdeltuoRmoc.egdeltuor.per,www//:ptthنسخه پیوسته( enilnO )دوره ده جلدی دایرة المعارف فلسفه را تلج است.یکی از بهترین منابع در حوزه فلسفه است.بیش از 1300 نفر از اساتید و صاحبنظران حوزه فلسفه با این دایرة المعارف همکاری دارند.سرپرستی تیم ویراستاران این دایرة المعارف را پروفسورdrawdEgiarcبه عهده دارد.
yhpsolihPfoaidepolcycnE-ateMlmth.emarg/cycne/moc.txetlid.www//:ptthکار اصلی پایگاه فوق مقایسه میان مدخلهای واحد و موضوعات مشابه در دایرة المعارفها و فرهنگهای مختلف است و از این نظر اطلاعاتی کاملتر در باب موضوعات و مدخلهای مشابه در اختیار استفاده کننده قرار میدهد.اداره این پایگاه به عهده دکترwerdnAykcurhcاست.در این پایگاه کاربران به متن کامل مقالات دسترسی دارند.
ygposolihPfoaidepolcycnEtrnretnlehTude.mtu.pei.www//:ptthمقالات فلسفی این سایت شامل مقالاتی است که اساتید و متخصصان فلسفه در ایتنرنت منتشر میسازند.ویراستاران این پایگاه، خود اقدام به جمعآوری این مقالات در اینترنت نموده و آنها را در دسترس قرار دادهاند.برخی از مقالات نیز توسط ویراستاران این پایگاه به نگارش در آمده است.این مقالات بیشتر مناسب تدریس دروس فلسفه در کلاسهای درس دانشگاهها است.
yrotsiHdlroWfoaidepolcycnEehT /67/moc.ydeltrab.www//:ptthاین پایگاه به همتsnraetS.NretePو حدود سی تن از همکاران وی ایجاد شده است.جزو دایرة المعارفهای مشهور اینترنتی به شمار میرود.شامل مقالاتی است که تاریخ باستان تا سال 2000 میلادی را در برمیگیرد.این پایگاه جمعا حدود 20 هزار مدخل دارد که براساس موضوع تنظیم شده است.کاربران میتوانند به طور رایگان از این دایرة المعارف استفاده نمایند و براساس کلید واژه یا موضوع به اطلاعات موجود دست یابند.
enilnOyrotsiHrepyHlmth.a/2n-yrotsiH/2n-enilno/moc.yrotsihrepyh.www//:ptthاین پایگاه در فهرست بهترین پایگاههای سال 2003 انجمن کتابداری آمریکا قرار دارد.دایرة المعارفی اینترنتی است که یک دوره زمانی 3 هزار ساله را در برمیگیرد.این دایرة المعارف تلاش دارد تا در ذیل بررسی هر مدخل،به وقایع و رویدادهایی که همزمان با آن واقعه تاریخی رخ داده نیز اشاره شود و بدین ترتیب تصویری کاملتر در اختیار محققان و علاقمندان قرار گیرد.به عبارتی«این پایگاه تلاش دارد تا کاربران علاوه بر خواندن تاریخ،قادر به مشاهده وقایع نیز باشند.»شمار استفاده از این پایگاه،روزانه بین 3500 تا 7000 تن ذکر شده است.
moc.ksedgeryrotsiHlmth.yrotsih/moc.ksedfer.www//:ptthاین پایگاه کار خود را از سال 1995 م.با هدف معرفی پایگاههای اینترنتی مرتبط با تاریخ آغاز نموده است و تاکنون چندین بار از سوی کتابداران،به ویژه کتابداران مرجع مورد تمجید قرار گرفته و جوایزی نیز دریافت کرده است.در بخش تاریخ این پایگاه ذیل هر موضوع تاریخی پیوندها و منابع مرتبط اینترنتی معرفی شده است.موضوعات مندرج در این پایگاه نسبتا زیاد و متعدد است.مضافا اینکه این پایگاه دایرة المعارفها،فرهنگها و سایر منابع مرجع اینترنتی سودمند را نیز معرفی کرده است.
tneirOehtfoaideapolcycnEmth.xedni/o.e/moc.saic-i//:ptthمنطقه جغرافیایی این دایرة المعارف کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا است.پایگاهی نسبتا مفصل،در حال رشد و رایگان.فهرستی از کلیه کشورهای این منطقه در صفحه اول این پایگاه امده است. جستوجو در این سایت بسیار ساده و علاوهبر مقاله،شامل فایلهای صوتی و تصویری است.
acinarlaidepolcycnE /moc.acinari.www//:ptthیکی از پروژههای مرکز مطالعات ایرانشناسی دانشگاه کلمبیا(در نیویورک)است.تدوین این دایرة المعارف را احسان یارشاطر به عهده دارد.اولین دفتر(جزوه)این دایرة المعارف در سال 1979 و جلد اول آن-شامل 9 دفتر-در سال 1989 منتشر شد.تاکنون 11 جلد از این دایرة المعارف منتشر شده و جلد دوازدهم آن زیر چاپ است.مقالات آن به زبان انگلیسی است.سلسله مقالات آن به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده است و حول موضوعات مختلف مربوط به ایران،اعم از جغرافیا،باستانشناس،تاریخ،مذهب،فلسفه،هنر،گیاهان،حیوانات و...است.نویسندگانی از سرتاسر دنیا،آمریکا،اروپا،چین،ژاپن، ایران...با این دایرة المعارف همکاری دارند.حدود 200 مقاله اساسی این دایرة المعارف از طریق اینترنت به صورت رایگان در دسترس قرار دارد.
enilnoygolohtymnaisreP lmth/selcitra/naisrep/aisa/ygolohtym/saera/gro.noehtnap.www//:ptth در این پایگاه،در حال حاضر 110 مقاله در باب اساطیر،فرهنگ عامه،افسانهها و...وجود دارد.در نوار سمت چپ صفحه اول این
پایگاه،موضوعات به ترتیب الفبا تنظیم شده و کاربران به راحتی میتوانند با انتخاب کلید واژه،به مقاله مورد نظر خود دست یابند.
ecneicSdnanoigileRfoaidepolcycnEyranilpicidretnl
psa.fluafed/ne/gro.fsid.www//:ptthمقالاتی که در این دایرة المعارف آمده عموما توسط محققان اروپایی و به زبانهای مختلف اروپایی نوشته شده است.کار این دایرة المعارف گردآوری ترجمه انگلیسی این مقالات در پایگاه فوق است.
moc.aidepolcycnEpsa.malsl/l/mth/moc.aidepolcycne.www//:ptthاین پایگاه 57 هزار مقاله از مقالات دایرة المعارف کلمبیا را در برمیگیرد.بخش قابل توجهی از این مقالات به مباحث مربوط به اسلام اختصاص دارد.
aidepolcycnecimalslaidepolcycnE/gro.rhzala.www//:ptthاین پایگاه وابسته به وزارت اوقات مصر است.در اینجا، دایرة المعارفی شامل مقالاتی در باب موضوعات مختلف اسلامی نظیر اسماء الهی،اسلام و علم،هنر اسلامی،معماری اسلامی،و...ایجاد شده است.مقالات این پایگاه،کوتاه و به زبان عربی و انگلیسی است.
aidepolcycnEytinUmalsl-lAehTaidepolcycne/gro.hammul.www//:ptthمجموعه اطلاعات موجود در این پایگاه شامل مقالات،گفتگوهای اینترنتی و مقالات ارائه شده در کنفرانسها است.بیشتر مقالات این سایت به موضوع اتحاد میان مسلمانان و موانع موجود بر سر این راه مربوط میشود.نویسندگان مقالات عموما از اهل سنت و شیعه هستند. مطالب و مقالات موجود در این پایگاه نیز به پنج فصل تقسیم شده و ذیل هر یک مقالات مرتبط آمده است.
dahsrl-O-tawaDaradlphp.tcatnoc/gro.dahsri.www//:ptthاین پایگاه توسط اداره دعوت و ارشاد واقع در آمریکا ایجاد شده است.ظاهرا این پایگاه وابسته به پاکستان و شامل مقالات و مطالب متعدد(صوت و تصویر)درباره اسلام است.علاوه بر مقالات،پیوندهای نسبتا زیادی در این سایت معرفی شده است.
aidepolcycnE-temretnlmalslpsa.malsl/l/lmrh/moc.aidepolcycne.www//:ptthاین پایگاه یک دایرة المعارف اینترنتی رایگان است که بخشی از آن به طور مفصل به موضوع اسلام اختصاص دارد.متن مقالات شامل پیوندهای درون متنی فراوانی است که کاربر را در صورت نیاز به مطالب مرتبط در سایر مقالات هدایت میکند.در پایان هر مقاله و مطلب نیز پیوندهای مرتبط معرفی شده که در اطلاع کاربران از دیگر پایگاههای بسیار مفید است.این دایرة المعارف کار خود را به تازگی آغاز کرده است و در برخی از بخشها هنوز در حال گردآوری و تنطیم مطالب است.
aidepolcycnEeti`ihS A aidepolcycne/gro.malsi-la.www//:ptthموضوعات این این دایرة المعارف در یازده فصل تنظیم شده است. ویرایش اینترنتی آن در سال 1995 میلادی در دسترس قرار گرفته و در سال 2001 نیز مطالب این سایت مورد تجدید نظر قرار گرفته است. این دایرة المعارف به مسائل مشترک مطرح میان شیعه و سنی میپردازد.
malslinnuS /innus/malsi/aidepolcycne/ku.ca.mscu.ratlihp//:p44h این پایگاه به معرفی فرق مختلف اهل سنت و مکاتب فقهی و فکری آنان-با استفاده از جدول و نمودار-پرداخته است.نظیر همین معرفی نیز در مورد مذهب شیعه-با تفصیل کمتر-ارائه شده است. استفاده از نمودار در ارائه مطالب باعث جذابیت بیشتر و سادگی استفاده از این پایگاه شده است.
sevihcrAnairtsaoroZ--atsevAlmth.atseva/gro.atseva.www//:ptthاین پایگاه،متن کامل کامل اوستا،کتاب باستانی زرتشت و بسیاری متون پهلوی را در اختیار کاربران قرار داده است.برخی متون موجود در این پایگاه جزو متون نادر به شمار میروند.مضافا اینکه در باب زرتشت، پیوندهای مفیدی در این پایگاه گردآمده است.
ytinaitsirhCfoaidepolcycnEediWdlroWehTgro.tnevdawen.www//:ptthیکی از دایرة المعارفهای مفید در زمینه مطالعات مربوط به حوزه مسیحیت است.نمایه الفبایی آن بیش از 000/11 مدخل را در برمیگیرد. فعالیت این دایرة المعارف از سال 2000 میلادی آغاز شده است.
moc.aidepohcycnEhsiweJpsj.xedni/moc.aidepolcycnehsiwej.www//:peehاین سایت،نسخه اینترنتی دایرة المعارف دوازده جلدی یهودیت است که حدود یکصد سال پیش-بین سالهای 1901 تا 1906-منتشر شده و شامل 000/15 مقاله و مطالب و تصویر است که به صورت رایگان در دسترس محققان و علاقمندان قرار دارد.مقالاتی که در این سایت ارائه شده قدیمی است و طبعا مطالب و موضوعات جدید را در برنمیگیرد.به همین دلیل بخشی از این پایگاه به معرفی مقالاتی اختصاص دارد که اخیرا در اینترنت در باب یهودیت انتشار یافته است.
msiaduJ 101 mth.cot/gro.qafwej.www//:ptthمقالات این پایگاه به نه موضوع کلی نظیر عقاید،فرهنگ و مردم، تقویم و...تقسیم بندی شده است.این پایگاه پیوندهای مفیدی به سایر سایتهای مرتبط ارائه نموده است.
ز این پایگاه از طریق اشتراک و پرداخت هزینه امکانپذیر است و کاربران میتوانند از طریق جستوجوی الفبایی،کلید واژهای و یا موضوعی به مقالات و مطالب مورد نیاز خود دست یابند
anacireMAainepolcycnE 2Vhtua/nib-igc/moc.reilorg.htua//:ptthنسخه چاپی این دایرة المعارف نخستین بار در سال 1892 چاپ شده است.اولین دایرة المعارفی است که در ایالات متحده آمریکا چاپ شده است.نسخه اینترنتی آن به نشانی فوق در دسترسی قرار دارد.در تدوین آن 6500 نویسندگان آمریکایی و اروپایی همکاری داشتهاند.دارای 45 هزار مقاله(25 میلیون کلمه)،4500 تصویر،1200 نقشه،حدود 150 هزار پیوند درون متنی و...است.استفاده از این پایگاه مستلزم پرداخت هزینه اشتراک است.
aidepolcycnEaibmuloCmoc.ybeltrab.www//:ptth /65/ از جمله کاملترین دایرة المعارفهای اینترنتی است.این دایرة المعارف مشتمل بر 51 هزار مدخل و 80 هزار ارجاع متقابل درون متنی است.مدخلهای آن به ترتیب الفبا تنظیم شده و کاربران به متن کامل مقالات دسترسی دارند.
aidepolcyCtrAmoc.aidepolcyctra.www//:pttnانجمن کتابداری آمریکا این پایگاه رادر فهرست را در فهرست 25 پایگاه برتر منابع مرجع رایگان قرار داده است.دایرة المعارفی است از آثار هنری و اشیاء موزهای که کار خود را از سال 1999 آغاز نموده است،شامل 80 هزار مدخل از آثار هنری بیش از 7 هزار هنرمند است.این پایگاه از طریق نام هنرمندان،نام موزه،نام اثر هنری و...قابل بازیابی است. استفاده این دایرة المعارف رایگان است.
enilnOtrAfoyranoitcidevorGmoc.traevorg.www//:ptthاین پایگاه شامل 45 هزار مقاله در باب هنرهای زیبا،هنرهای تزیینی،معماری و...از دوران باستان تاکنون است.این پایگاه برنده جوایزی نیز شده است.6 هزار محقق و استاد در تدوین مقالات آن سهیم بودهاند.در این پایگاه 130 هزار تصاویر هنری و صدها پیوند به موزهها و گالری هنری سراسر جهان ارائه شده است.
yranoitciDyraretiLdnaaidepolcycnEyrarelilehTmth.emarFcycnEtiL/moc.cycnetil.www//:ptthفهرستی از نام 1500 نویسنده مشهور از میان ادبا،فیلسوفان، موسیقی دانان و هنرمندان با بیش از 14 هزار اثر و حدود 4000 نویسنده کمتر مشهور در این دایرة المعارف وجود دارد.ذیل هر مدخل شرح حال و زندگی نامه نویسنده بعلاوه آثار وی معرفی شده است.آثاری که در اینجا معرفی شده،تماما جزو آثار ادبی و مهم در زبان انگلیسی به شمار میروند.670 نویسنده و محقق از سرتاسر جهان در تدوین این دایرة المعارف همکاری دارند.ایم دایرة المعارف هر روز مورد بازبینی قرار میگیردو روز آمد میشود.کاربران میتوانند این پایگاه را براساس نام نویسنده،نام اثر یا موضوع،مورد جستوجو قرار دهند.
yhposolihPaidepolcycnEdrofnatSude.dofnats.otalp//:ptthاین پایگاه متعلق به یک برنامه پژوهشی در دانشگاه استنفورد آمریکا است. ailaZ.NdrawdEسر ویراستار آن است.چند صد تن از اساتید دانشگاههای سرتاسر آمریکا و سایر کشورها،در نگارش مقالات این دایرة المعارف همکاری دارند.این دایرة المعارف مقالات علمی
متعددی را در باب موضوعات مختلف فلسفه در شبکه قرار داده است. کاربران به متن کامل این مقالات دسترسی دارند.